Jezelf zijn op de werkvloer: goed voor de mentale gezondheid én innovatie.
26 juni 2024Ook op de werkvloer wordt er steeds meer waarde gehecht aan jezelf kunnen zijn. Werknemers willen zich vrij voelen om hun echte zelf te laten zien, zonder angst voor discriminatie of negatieve gevolgen. Jezelf kunnen zijn op de werkvloer heeft voordelen voor zowel medewerker als werkgever.
Voor de medewerker: minder stress, meer sociale verbinding
Jezelf kunnen zijn op de werkvloer vermindert stress. Volgens een studie gepubliceerd in de ‘Journal of applied psychologie’ leidt het tot minder burn-outs en hogere tevreden- en betrokkenheid (Journal of applied psychology, 2021), omdat energie die normaal wordt besteed aan het verbergen van gevoelens en gedragingen, nu kan worden geïnvesteerd in positieve zaken als productiviteit, creativiteit en zelfontwikkeling.
Daarnaast stijgt de zelfwaarde en verbeteren sociale relaties, wanneer medewerkers het gevoel hebben zichzelf te kunnen zijn. Deze acceptatie zorgt voor een grotere betrokkenheid bij collega’s en de organisatie en dienen als buffer tegen stress (Gallup, 2020).
Voel je vrij op de werkvloer
Jezelf zijn op de werkvloer kan op veel manieren, bijvoorbeeld door het uitdragen van jouw persoonlijke stijl en meningen, maar ook door jouw werk-privébalans zo in te delen dat het werkt. Medewerkers die zich vrij voelen om zichzelf te zijn in kleding en het delen van hun mening, ervaren een openere (communicatie)cultuur en zorgt voor creatievere samenwerkingen.
Het toestaan van flexibele werktijden en werkplekken, inclusief een persoonlijke aankleding van de werkplek, maakt het mogelijk voor medewerkers om hun werk-privébalans beter te beheren, wat hun algehele welzijn verbetert (NIVEL, 2019).
Voor de werkgever: lager verzuim, meer innovatie.
Uit onderzoek van TNO blijkt dat een werkomgeving waarin medewerkers zich veilig en geaccepteer voelen, leidt tot minder ziekteverzuim en zelfs lager verloop (TNO, 2019). Een studie van SER wijst uit dat organisaties die investeren in een inclusieve cultuur en daarmee een stressvrije werkomgeving creëren, ook minder uitgeven aan zorgkosten voor het personeel (SER,2020).
Naast kostenbesparing, win je als werkgever ook een hoop. Werknemers die zichzelf kunnen zijn op het werk, dragen meer bij aan innovatie en denken beter oplossingsgericht, ze zijn positiever en voelen zich meer verbonden met het bedrijf (Sociaal en cultureel planbureau, 2018).
Een echte win-win dus!
Jezelf kunnen zijn op de verkloer is een echte win-win. Een inclusieve bedrijfscultuur draagt bij aan het (mentale) welzijn van de medewerkers, bespaart zorgkosten en betaalt zich terug in verhoogde productiviteit, een lager turnoverpercentage en een hogere betrokkenheid.