Gezond eten – Weet jij het nog?
22 februari 2024“Je moet bruinbrood eten voor de vezels”, “De kleur van het brood zegt niets over de hoeveelheid vezels” en “je moet helemaal geen brood eten”. Deze en andere uitspraken van voedingsdeskundigen zijn vaak tegenstrijdig maar bevatten vaak allemaal een kern van waarheid. Wat meestal niet gezegd wordt is dat nagenoeg alle deskundigen het over een groot aantal voedingsrichtlijnen wel eens zijn. Maar waar zijn ze het dan wel over eens?
Vers, veel meer groenten, variatie en vetten
Iedere bewerking van voedsel kost voedingswaarde. Koken met verse, onbewerkte, producten is gezonder en geeft een enorme winst. Niet koken met een pakje, maar met verse producten!
We eten als Nederlander gemiddeld maar 130 gram groenten per dag, terwijl 250 gram de minimale aanbevolen hoeveelheid is. Veel meer groenten is dus ook belangrijk. Voeg groenten toe aan jouw lunch voor extra groenten per dag.
De volgende winst zit hem in het variëren. Nederlanders zijn gewoontedieren en kopen elke week bijna dezelfde boodschappen. Gebruik daarom de drie-dagen regel: als je iets gegeten hebt, eet het pas drie dagen later weer.
Als laatste moeten we het hebben over koolhydraten. Die zijn soms meer dan 50% van onze totale energie inname, terwijl 35-40% voldoende is. Een grote hoeveelheid koolhydraten zorgt voor hoge bloedsuikerspiegelingen. Die gaan ten koste van de vetten en eiwitten die ons lichaam ook nodig heeft. Makkelijk te veranderen door jouw portie pasta, rijs of brood te halveren en aan te vullen met andere producten zoals vette vis of extra groenten.
Leuk, maar hoe dan?
Nog belangrijker dan weten wat je moet toepassen, is hoe je dat doet. Als je alles tegelijkertijd wilt veranderen, houd je het maar even vol en verval je snel in oude patronen. Dat is geen ‘fout’, maar een gevolg van hoe onze hersenen werken. Die houden van patronen en willen geen energie ‘verspillen’ met keuzes maken.
Kies daarom één van de V’s (vers, veel meer groenten, variatie en vetten) waaraan je wilt werken. Maak concreet wat je gaat doen, hoe en wanneer. Herinner jezelf hier op een vriendelijke en haalbare manier aan! Is het een maand gelukt? Kies dan een nieuwe V. Zo werk je ongemerkt aan een gezonder voedingspatroon.
Maak eten (weer) belangrijk!
Eten is naast noodzaak ook leuk en lekker. Maak eten daarom weer belangrijk in jouw leven: kook (samen met iemand van wie je houdt), bezoek nieuwe (lokale) winkels en de markt of begin met een klein moestuintje. Geniet van eten en voel je niet schuldig als het een keertje niet lukt of je ‘fout’ hebt gegeten. Met een gezonde basis kan jouw lichaam het prima aan ook eens iets ‘ongezonds’ te verwerken!