Waarom fietsen zo’n goed idee is

8 mei 2023

Fietsen is een nationale sport in Nederland. We doen het allemaal, of het nu naar school is, naar de supermarkt of naar de kroeg. Maar wist je dat fietsen ook heel goed is voor je gezondheid, je humeur en het milieu? In deze blog geef ik je vijf redenen waarom je nog vaker op de fiets zou willen stappen, of het nu voor je werk is of voor de lol.

Fietsen houdt je hart en bloedvaten in topconditie
Fietsen is een geweldige cardiovasculaire workout, die je hart sneller laat kloppen en je bloed lekker laat stromen. Door regelmatig te fietsen verklein je de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast heeft fietsen een positief effect op je bloed. De samenstelling van je bloed verandert en door de beweging van het fietsen en je verhoogde hartslag gaat het sneller stromen. Dat is goed nieuws, want zo blijf je langer jong en vitaal. En wie wil dat nou niet?

Fietsen maakt je slim en blij
Fietsen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je brein. Fietsen bevordert de bloedtoevoer naar je hersenen, waardoor er meer zuurstof in je brein terechtkomt. Zo worden er meer proteïnen geproduceerd om nieuwe hersencellen te creëren. Daarnaast zorgt fietsen ervoor dat de verschillende delen van je brein beter met elkaar kunnen communiceren, waardoor je cognitieve capaciteit vergroot. Fietsen helpt ook om stress te verminderen, angst en depressie te verminderen en beter te slapen. Dus als je een keer een dipje hebt, stap dan op de fiets en voel je weer helemaal zen.

Fietsen geeft je spieren en gewrichten een boost
Fietsen is een low impact training, die de gewrichten bijna niet belast. Je maakt soepele en gelijkmatige bewegingen, die goed zijn voor je knieën, heupen en enkels. Fietsen helpt ook om spiermassa op te bouwen, vooral in je benen, billen en rug. Door meer spieren te hebben, verbrand je ook meer calorieën, zelfs in rust. Fietsen helpt dus ook om je gewicht op peil te houden of af te vallen. En zeg nou zelf, wie wil er nou geen strakke benen en billen?

Fietsen is leuk en sociaal
Fietsen is niet alleen gezond en duurzaam, maar ook leuk en sociaal. Fietsen geeft je een gevoel van vrijheid, avontuur en plezier. Je kunt genieten van de natuur, de frisse lucht en het mooie uitzicht. Je kunt ook fietsen met vrienden, familie of collega’s, wat goed is voor je sociale contacten en gezelligheid. Fietsen kan ook een hobby zijn, waarbij je nieuwe routes ontdekt, nieuwe mensen ontmoet of zelfs aan wedstrijden meedoet.

Fietsen is goed voor het milieu
Fietsen is een duurzame manier van vervoer, die geen uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt. Door de fiets te pakken in plaats van de auto, draag je bij aan het verminderen van de luchtvervuiling, de geluidsoverlast en de verkeersdrukte. Fietsen is ook goedkoper dan autorijden, want je bespaart op brandstof, parkeerkosten en onderhoud. Bovendien kun je met de fiets vaak sneller op je bestemming komen dan met de auto, zeker in de stad.

Afbeelding

Visualisatie RIVM(Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) i.s.m. Studenten Hogeschool Utrecht

De cijfers achter het trappen
We Zoomen iets verder op het trappen in met Kees van Ommeren van onderzoeksbureau Decisio,
Als beleidsonderzoeker en econoom doen wij veel onderzoek naar het rendement van investeringen. Investeringen van bedrijven, maar nog meer van gemeenten en andere overheden. We kijken dan niet alleen naar het financieel rendement, maar ook naar het maatschappelijk rendement. Zeker voor een overheid geldt immers: Het gaat om de gezondheid, het welbevinden, het geluk van de burgers, natuur en biodiversiteit.
 
Sinds 15 jaar doen we deze analyses ook voor fietsen en lopen. We noemen dat bikenomics en walkonomics. Bijvoorbeeld om te onderzoeken of een dure fietsbrug het geld wel waard is, of een snelfietsroute of een ondergrondse fietsenstalling. In Nederland is het denken daarover veranderd, fietsinfrastructuur mag tegenwoordig wat kosten. In het buitenland is nog een wereld te winnen, en daar zijn we dan ook steeds actiever.
 
We werken nu ook samen met It’s My Life om onze kennis en data te gebruiken om de gezondheidseffecten te berekenen. Daarmee kan een bedrijf bijvoorbeeld schatten wat het effect van een bepaalde campagne of vergoeding is op het ziekteverzuim en de productiviteit van medewerkers. En die kan heel fors zijn: Een kilometervergoeding om naar het werk te fietsen van 0,21 cent per kilometer kan tot vijf (!) keer worden terugverdiend door het bedrijf. Dit geldt dan vooral voor mensen die relatief inactief zijn.
 
Daarnaast gaat het ook om de ziektekosten, het aantal ziektedagen van de medewerkers zelf, en hun levensverwachting. En wat dat laatste betreft kan dit ook flink aantikken. Een uur fietsen kan de levensduur met een half tot een heel uur verlengen. Fietsen kost dus nauwelijks reistijd als je het over je hele leven bekijkt!
Wij werken inmiddels aan een actualisering van deze bikenomics methodiek voor de Rijksoverheid en doen werk voor de Wereldbank en de EU, en in vele steden in Europa en daarbuiten. Maar belangrijker: We dragen bij aan een actievere leefstijl, aan duurzamere mobiliteit en aan levendiger steden. Een ambitie die It’s my life met de fitcoins ook heeft.